Grönt te är den äldsta obearbetade te-typen som människan har använt. Dess mest framträdande drag är den gröna soppen och de gröna bladen. De torkade tebladen är gröna och teet som bryggs har en ljus gulgrön färg. De bryggda tebladen (te-slagget) är färska och gröna.
Grönt te har flest varianter och dess produktion är högst bland alla teer. Det odlas i de bredaste områdena och nästan alla teproducerande regioner i Kina producerar grönt te. Produktion av grönt te går normalt igenom tre bearbetningssteg: fixering, rullning och torkning. Av dessa är fixering det viktigaste för att bestämma färgen på grönt te. Under fixeringen används hög temperatur för att förstöra enzymaktiviteten i teet och stoppa enzymatisk oxidation av teets polyfenolföreningar (GTP). Genom fixeringen blir tebladen uttorkade och deras gröna färg bibehålls. Som resultat skapas teets arom.
Baserat på fixeringsmetoder och slutliga torkningslägen kan grönt te delas in i fyra typer: ångat grönt te, stekt grönt te, bakat grönt te och solkysst grönt te. Det finns även semi-bakat och semi-stir-fixation grönt te.
Eftersom grönt te inte är fermenterat innehåller det en stor mängd naturliga komponenter från färska teblad, inklusive över 85% av GTP och koffein. GTP i grönt te är en förening som består av flera fenolföreningar, främst inklusive catechin, flavon, anthocyanidin och flera fenolsyra. Av dessa är catechinhalten den högsta, vilket står för över 70% av GTP. Catechin kan öka kapillärkärlens aktivitet, förebygga åderförkalkning, stoppa diarré, döda bakterier och minska inflammation. Dessutom innehåller grönt te också rika aminosyror och många element och spårämnen som behövs av människokroppen, inklusive fosfor, kalcium, kalium, natrium, magnesium, svavel, järn, mangan, zink, selen, koppar, fluor och jod. Dessa element spelar en viktig reglerande roll för att upprätthålla människokroppens fysiologiska hälsa.
Trots sitt höga innehåll av näringsämnen anses grönt te enligt traditionell kinesisk medicin vara kallt i naturen och är därför inte lämpligt för alla människor. Traditionell kinesisk medicin rekommenderar grönt te som kallt i naturen och är inte lämpligt för patienter som lider av feber, leversjukdomar, reumatism, magsår och under graviditet och amning.
Det finns många berömda gröna te-sorter, inklusive West Lake Longjing Tea, Biluochen Tea från Mt. Dongting, Yunwu Tea från Mt. Lushan, Maofeng Tea från Mt. Huangshan, Houkui Tea från Taiping, Zhuyeqing Tea från Mt. Emei, Gulan Tea från Mt. Mengding, Maojian Tea från Xinyang, Zisun Tea från Mt. Guzhu, Buddha Tea från Mt. Putuo, Anji White Tea, Maojian Tea från Duyun, och Yuhua Tea från Nanjing.