Idag ska vi prata om teets ursprung. Te har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. I forntida Kina upptäckte människor vilda teplantor och började tugga dess färska blad, vilket tros ha varit det första sättet att konsumera te. Enligt legenden var det Shennong, en av de mytologiska figurerna i kinesisk kultur, som först upptäckte teets magiska förmåga att neutralisera gifter. I den forntida medicinska texten Shennong Bencao Jing står det att Shennong smakade på hundratals örter och fann att te kunde användas för att avvärja gifter.
I början tuggades tebladen färska eller kokades i en gryta, ungefär som vi idag kokar soppa. Under dessa tidiga stadier var det knappast fråga om att framställa te på det sätt vi känner till idag. I Yanzi Chunqiu, en historisk text som beskriver handlingarna hos Yanzi, en rådgivare till en av de antika kinesiska kungarna, nämns att te ofta serverades som en del av måltider. Denna tidiga form av att äta te, kallad “mingcai” (te som mat), visar hur mångsidigt te var i de tidigaste användningsområdena.
Med tiden, särskilt under Zhou-dynastin och de följande perioderna, började människor torka teblad för att bevara dem, främst för religiösa ceremonier. Detta ledde till en långvarig metod där man kokade de torkade bladen i vatten för att skapa te, en praxis som skulle hålla i sig under flera århundraden.
Även idag finns det kvarlevor av dessa gamla traditioner i vissa regioner i Kina, där man fortfarande konsumerar te genom att tugga eller blanda färska blad i olika maträtter.