top of page

Teets Ursprung (2): Från Ångkokta Tebrickor till Drak- och Fågelte

  • Skribentens bild: gootea
    gootea
  • 1 okt. 2024
  • 1 min läsning


Teets Ursprung

Teets Ursprung under tiden av De tre kungadömena (220–280 e.Kr.) började människor konsumera te i form av tebrickor istället för att tugga eller koka färska blad. De tidiga tebrickorna tillverkades genom att forma pressade teblad till plattor och torka dem, antingen genom soltorkning eller eldning. Denna metod beskrivs i texter som Guangya där det står att te från området Jingba pressades till kakor och tillagades med risvatten.


Det var dock under Tang-dynastin som framställningen av tebrickor blev mer sofistikerad, med introduktionen av ångkokningsmetoden för att förbättra smaken. Denna metod avlägsnade teets råa och bittra smak och producerade en mer raffinerad och aromatisk dryck. Den berömda teexperten Lu Yu skrev om denna process i sitt verk Cha Jing (Teets klassiker), där han beskrev hur man ångade, pressade, och torkade te för att skapa tebrickor.


Under Song-dynastin tog produktionen av tebrickor ytterligare ett steg framåt med utvecklingen av “Drak- och Fågelte” (龍團鳳餅). Dessa teer blev mycket eftertraktade och betraktades som lyxvaror, särskilt de som producerades i norra Fujian. Produktionen av dessa tebrickor var ytterst detaljerad och omfattade flera steg, såsom ångkokning, pressning och torkning. Drak- och Fågelte fick sitt namn från de vackra mönster som prydde ytan på tebrickorna, och de högkvalitativa varianterna ansågs vara bland de finaste teerna i världen.

bottom of page